TVENTIN KARANTINO – MARATON!

Kao što smo vam već obećali u prethodnom tekstu „Koje filmove gledati dok ste u karantinu?“ u ovom tekstu ćemo vam pisati našem omiljenom filmejkeru Kventinu Tarantinu.

„Hoću da imate maksimum očekivanja i hoću da vas ostavim bez teksta“. Kventin Džerom Tarantino (Quentin Jerome Tarantino) je scenarista, pisac, reditelj i glumac. Pomen njegovog imena donosi asocijaciju na sve novine i promene koje je svojim stvaralaštvom uneo u holivudsku i svetsku kinematografiju. Nije imao ni malo lagano detinjstvo.

Rođen je u malom gradu Noksvil (Knoxville) u saveznoj američkoj državi Tenesi (Tennessee) 27. marta 1963. godine, kao sin medicinske sestre, koja je vodila poreklo od čuvenog indijanskog Čiroki plemena i amaterskog muzičara italijansko američkog porekla.

Imao je samo 16 godina kada je odlučio da ga dalje školovanje ne zanima jer želi da se bavi isključivo filmskom industrijom.

Iako mu je osnovna ideja bila da nauči da glumi jer je želeo da bude glumac, 6 godina kasnije je shvatio da je ustvari režija pravi poziv za njega.

Ekscentričan, po malo lucidan i bezgranično maštovit, svojim filmovima je zadao pravi zadatak mlađim kolegama da pokušaju da dostignu ono što on već sada ima, a što će generacije pamtiti.

Posebnu ljubav gaji prema filmovima o Džejmsu Bondu, za koje je izrazio želju da jednog dana okuša sreću i da režira neki od nastavaka o tajnom agentu.

Procenjuje se da njegovo trenutno bogatstvo iznosi oko 90 miliona američkih dolara, štio je u potpunosti fascinantan podatak, ako uzmemo u obzir da je u mladosti bio toliko siromašan da je čak tri puta bio odvođen u zatvor, jer nije imao novca da plati kazne za nepropisno parkiranje.

Tarantinovi filmovi poznati su po oštrim dijalozima, neskrivenom nasilju, fragmentarnoj hronologiji i opsesiji pop kulturom. Tu su i izmišljene robne marke, kao što su cigarete „Red Apple” i hamburgeri „Big Kahuna” iz „Petparačkih priča” koje se pojavljuju i u drugim filmovima. Gotovo kao i njegovi filmovi, popularna je i njegova lična pojava u liku brbljivoga štrebera koji u stopu prati najnovije trendove i poseduje enciklopedijsko znanje kako popularnog, tako i umetničkog filma.

Napravili smo vam listu njegovih filmova, a na vama je gde ćete ih gledati i kako ćete ih pronaći. Mi ne znamo gde ima da se gleeeda. (Psst, pišite nam u inbox imamo dojavu 😎)

Maraton počinje zaaa triii, dvaaa, jedaaan:

1. Reservoir Dogs (1992) 🔥🔥🔥

Jedan od kultnih filmova Kventina Tarantina. Snimljen je 1992. godine i na prvi pogled se može reći da je Tarantino režiser, ima dosta nasilja, puno humora, dijaloga koji se i dan danas pamte, a radnja se ne prikazuje hronološki.

2. Pulp Fiction (1994) 🔥🔥🔥

Pulp Fiction je jedan od najslavnijih filmova 90tih godina pa čak i svih vremena. Ovaj film dominira zbog  svoje originalnosti pa i nakon od više od 20 godina još uvek nije izgubio svoj šarm. Po mnogim kritičarima ovo je Tarantinov najbolji film. Nećemo da vam pišemo mnogo o ovom filmu. Uživajte.

3. Jackie Brown (1997) 🔥🔥🔥

Četrdesetčetvorogodišnja, srednjovečna i još privlačna stjuardesa Jackie Brown dopunjava svoju platu stjuardese krijumčareći lovu. Jackie krijumčari lovu za zloglasnog kriminalca Ordella Robbieja na letu iz Mexica u Ameriku, sve do dana kad je na aerodromu ne uhvati tajni agent Ray Nicolette i ponudi nagodbu.

4. Kill Bill Vol.1 (2003) 🔥🔥🔥

Film fantastičnog kastiga i koji poseduju izuzetno dobro napisane, zanimljive i vrlo hariznatične uloge. Tarantino kao i u svakom njegovom filmu, sadrži odlične kadrove, fantastične dijaloge, koji drže pod tenzijom i iščekivanjem. Kao u svim njegovim projektima soundtrack je takođe fenomenalan.

Odlična moderna interpretacija na zastarele žanrove, film za svaku preporuku.

5. Kill Bill Vol 2. (2004) 🔥🔥🔥

‘Volume 2’ nastavlja priču prethodnika o bivšem profesionalnom ubici poznatoj pod nadimkom The Bride (Mlada – Uma Thurman) koja nastavlja svoj krvavi osvetnički pohod na Billa (David Carradine), ex-šefa koji ju je ostavio da umre nakon što je organizovao masakr na njenom venčanju…

6. Death Proof (2007) 🔥🔥🔥

Tarantinov se film kroz zabavnu priču o psihopati opsjednutom ubijanjem djevojaka poigrava s pomalo neukusnom ikonografijom sedamdesetih, a koristeći i prepoznatljive nasilne scene koje podsećaju na agresivne crtane filmove.

7. Inglourious Basterds (2009) 🔥🔥🔥

U okupiranoj Francuskoj tokom Drugog Svetskog Rata, grupa vojnika, Američkih Jevreja, poznata kao „The Basterds“ (Kopilad), posebno je odabrana da širi strah kroz Treći Rajh tako što skalpira i brutalno ubija Naciste…

8. Django Unchained (2012) 🔥🔥🔥

Smešten na jugu Amerike, samo dve godine pre početka Građanskog rata, film “Đangova osveta” nam predstavlja dobitnika Oskara, Džejmija Foksa, u naslovnoj ulozi. Đango je rob, koga surova prošlost i iskustvo sa prethodnim vlasnicima dovode licem u lice sa nemačkim lovcem na glave, dr Kingom Šulcem (dobitnik Oskara Kristof Volc). Šulc je ušao u trag smrtonosnoj braći Britl i jedino ga Đango može odvesti do njegove nagrade. Neobični Šulc pridobija Đanga uz obećanje da će ga osloboditi nakon hvatanja braće Britl, živih ili mrtvih.

9. The Hateful Eight (2015) 🔥🔥🔥

Radnja je smeštena desetak godina nakon Građanskog rata i prati dogodovštine Marquisa Warrena (SamuelL.Jackson), bivšeg vojnika Unije i lovca na glave blokiranog snežnom olujom u malom gradiću u Coloradu. U zanimljivoj vožnji se igrom slučaja upoznaje sa Russellovim likom Johnom Ruthom koji prevozi zatvorenicu Daisy (Jennifer Jason Leigh) i  sa još petero koji će zaokružiti ‘osmoro’ iz naslova filma.

10. Once Upon Time in The Hollywood (2019) 🔥🔥🔥

Kventin Tarantino nas vraća u kasne šezdesete, u zlatno doba Holivuda u filmu čiji naslov prigodno opisuje suštinu priče, „Bilo jednom… u Holivudu“.

Impozantna glumačka ekipa na okupu, predvođena Bredom Pitom, Leonardom Dikapriom i Margot Robi, prikazuje davno prohujalno vreme hipi revolucije odeveno u glamur i tugu života holivudskog džet seta predstavljen na beskrajno vedar sa jedne i beskrajno setan i nostalgičan način sa druge strane…

#OstaniKodKuće

Tips&Tricks: Kako ne biste ogladneli dok gledate film za filmom, evo linka gde možete naručiti najjaču klopu: https://cevup.rs/naruci-online (Ukoliko nisi iz KV-a, jbg, ne znaš šta propuštaš)

Izvor: Wiki, 10naj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *